Co może być ładniejszego niż ciepłe babeczki w serwetce na porannym stole śniadaniowym? I są tak szybkie i łatwe w wykonaniu, zwłaszcza że składniki są tylko lekko wymieszane, a nie ubite na gładko.
Składniki
Na 12 babeczek
-2 szklanki mąki
-1 łyżka proszku do pieczenia
-½ łyżeczki soli
-2 łyżki cukru
-1 jajko, lekko ubite
-1 szklanka mleka
-¼ szklanki roztopionego masła
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Patelnie do muffinek z masłem. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj jajko, mleko i masło, mieszając tylko do zwilżenia mąki; ciasto nie powinno być gładkie. Włóż łyżkę do foremek do muffinek, wypełniając każdą filiżankę w około dwóch trzecich. Piec przez około 20 do 25 minut każdy.
Jagodowe babeczki
Użyj ½ szklanki cukru. Odłóż ¼ szklanki mąki, posyp nią 1 szklankę jagód i wymieszaj je na końcu.
Babeczki Pecan
Użyj ¼ szklanki cukru. Dodaj ½ szklanki posiekanych orzechów pekan do ciasta. Po napełnieniu kubków posyp cukrem, cynamonem i większą ilością posiekanych orzechów.
Babeczki pełnoziarniste
Użyj ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej i 1 szklanki mąki białej.
Babeczki Daktylowe lub Z Rodzynkami
Dodaj ½ szklanki posiekanych daktyli lub ⅓ szklanki rodzynek do ciasta.
Babeczki Z Boczkiem
Do ciasta dodać 3 paski bekonu, smażonego chrupiącego i pokruszonego.