Mięsiste, pikantne burrito wołowe to idealny rodzinny obiad. Zawinięte w tortille i grillowane z roztopionym serem Cheddar, te łatwe do przygotowania burrito mają obfite nadzienie wołowe i fasolowe. Podawaj z odrobiną świeżej sałatki i kwaśną śmietaną.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500g mielonej wołowiny
- 1½ łyżeczki mielonego kminku
- 1½ łyżeczki papryki
- ¼ łyżeczki ostrego chili w proszku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 400g posiekanych pomidorów z puszki
- 1 x 210g fasoli z puszki, odsączonej
- 75ml bulionu wołowego
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 8 x 20 cm tortilli
- 100g sera Cheddar, startego
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej słonecznikowy w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie się brązowieć. Dodaj mielone mięso wołowe i zwiększ ogień. Gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając, aż mięso się zrumieni.
- Dodaj kminek, paprykę, chili w proszku i przecier pomidorowy i gotuj przez kolejną minutę. Dodaj pokrojone pomidory, fasolę i bulion, wymieszaj i zagotuj, a następnie gotuj przez 20 minut, aż zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając.
- Zdjąć z ognia, dodać posiekaną kolendrę i doprawić do smaku. Rozgrzej mocno grill. Włóż nadzienie wołowe do środka tortilli. Rozsyp połowę sera w nadzieniu, a następnie złóż boki tortilli, aby utworzyć burrito. Ułóż je blisko siebie na blasze do pieczenia i posyp pozostałym tartym serem.
- Grilluj przez 1-2 minuty, aż ser się rozpuści, a nadzienie będzie gorące, a następnie przełóż na talerze. Podawaj z sałatą, pomidorami i porcją kwaśnej śmietany, jeśli lubisz.
Wskazówka: Nadzienie można przygotować dzień wcześniej – smaki będą się dalej rozwijać, jeśli zostaną pozostawione na noc. Ugotuj nadzienie zgodnie z przepisem i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przełożyć do hermetycznego pojemnika i schłodzić w lodówce, aż będą potrzebne. Rozgrzej piekarnik do gazu 200 °C, termowentylator 180 °C. Napełnij tortille mieszanką zimnej wołowiny i sera zgodnie z przepisem i umieść na blasze do pieczenia. Gotuj przez 10-12 minut, aż nadzienie będzie gorące, a ser się rozpuści. Jeśli tortille za szybko zaczną brązowieć, połóż na wierzchu kawałek folii.