Kategorie:

Dieta przeciwzapalna: lista 11 produktów diety przeciw zapalnej

Być może zauważyłeś czerwone obrzęki na ciele, najczęściej na łokciach lub kolanach, gdy upadasz lub przypadkowo coś Cię uderzy. Obrzęki są wynikiem stanu zapalnego. Tutaj stan zapalny pomaga zidentyfikować dotknięty obszar.

Ogólnie rzecz biorąc, stan zapalny to odpowiedź immunologiczna przeciwko urazom. Może się to również zdarzyć, gdy do organizmu dostaną się obce cząsteczki, od cierni po mikroorganizmy. 

Kiedy do twojego ciała dostanie się uraz lub obca cząstka, białe krwinki pędzą do docelowego obszaru i gromadzą się. Powoduje to obrzęki w kolorze czerwonym i pomaga określić dokładny obszar urazu, abyś mógł go leczyć. 

Jednak twój układ odpornościowy czasami błędnie identyfikuje twoje komórki i powoduje niepożądany stan zapalny. Może się to również zdarzyć z powodu przewlekłego stresu, otyłości, zaburzeń autoimmunologicznych itp. 

Można temu zapobiec, włączając do diety owoce i warzywa o działaniu przeciwzapalnym. Musisz także wiedzieć, jakich pokarmów zapalnych należy unikać. Możesz także przygotować obszerną listę produktów przeciwzapalnych i się do niej stosować. 

Jakie są 11 pokarmów przeciwzapalnych, które możesz spożywać?

Jak mówią, żywność to lekarstwo, stany zapalne można zwalczać, zwalczać i im zapobiegać, włączając do swojej diety pokarmy przeciwzapalne. Oto niektóre produkty, na których możesz polegać:

1. Kurkuma

Indyjskie jedzenie jest najbardziej znane ze swoich najwyższej klasy właściwości leczniczych oraz apetycznych smaków. Jednym z najczęstszych składników większości indyjskich potraw jest kurkuma.

Zawiera kurkuminę, która ma zadziwiające właściwości przeciwzapalne. Skutecznie zmniejsza stany zapalne, które mogą powstać z powodu cukrzycy, zapalenia stawów itp. 

Najczęściej kurkumina jest przepisywana razem z piperyną (wyekstrahowaną z czarnego pieprzu), ponieważ zwiększa wchłanianie kurkuminy przez organizm. 

2. Papryka

Przeciwutleniacze  odgrywają istotną rolę w zwalczaniu stanów zapalnych. Papryczki chili i papryki są bogate w przeciwutleniacze, które mogą skutecznie przeciwdziałać stanom zapalnym. Są również bogate w witaminę C, która neutralizuje działanie utleniaczy, zmniejszając w ten sposób stany zapalne.  

Papryki są pełne przeciwutleniającej kwercetyny, która zwalcza przewlekłe stany zapalne spowodowane cukrzycą.  

Z drugiej strony papryczki chili dostarczają kwas ferulowy i kwas synapowy, które pomagają w zdrowym starzeniu się.  

3. Tłuste ryby

Ryba jest doskonałym źródłem białka. Niektóre tłuste ryby dostarczają bogatych, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 , które pomagają zmniejszyć stan zapalny. Zawierają:

  • Sardynki
  • Łosoś
  • Makrela
  • Sardele
  • Śledź

Twoje ciało metabolizuje kwasy tłuszczowe do związków przeciwzapalnych znanych jako protektyny i rezolwiny. Jest to doskonałe źródło żywności przeciwzapalnej, która zmniejsza stany zapalne spowodowane chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroby serca i choroby nerek. 

4. Brokuły

Brokuły to jedno z najlepszych warzyw o działaniu przeciwzapalnym, które są powszechnie dostępne na rynku. Będąc warzywem krzyżowym, spożywanie brokułów znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca i raka. 

Ze względu na bogactwo przeciwutleniaczy łagodzi również efekt stanów zapalnych, które mogą być spowodowane wspomnianymi chorobami przewlekłymi. 

5. Zielona herbata

Zielona herbata jest jednym z takich napojów, który zabezpiecza swoje stałe miejsce na liście żywności przeciwzapalnej. Dzieje się tak, ponieważ zielona herbata jest bogata w 3-galusan epigallokatechiny (EGCG) – substancję, która zabija czynniki wywołujące stany zapalne, zwłaszcza cytokiny. 

Hamuje również uszkodzenia kwasów tłuszczowych w twoim ciele, zmniejszając w ten sposób stan zapalny. Poza tym zielona herbata to fenomenalny napój, który kontroluje choroby serca, raka, chorobę Alzheimera itp. 

6. Jagody

Jeśli myślisz o owocach przeciwzapalnych, jagody są jednym z najlepszych wyborów. Istnieje wiele form jagód, od powszechnie spożywanych truskawek po maliny i jagody. 

Wszystkie są bogate w antocyjany, przeciwutleniacz, który ma właściwości przeciwzapalne. 

Niektóre badania pokazują, że ci, którzy regularnie spożywają jagody, zwłaszcza jagody, rozwijają więcej komórek NK. Twoje ciało naturalnie wytwarza te komórki, które są odpowiedzialne za zdrowy układ odpornościowy. 

7. Grzyby

Większość tabeli żywności przeciwzapalnej zawiera różne grzyby, w tym trufle i portobello. Są bogate w przeciwutleniacze oraz minerały, w tym selen i miedź. Są również bogate w witaminę B.

W dużym stopniu pomagają zredukować stany zapalne. W szczególności jedna z takich odmian grzybów, o nazwie lwia grzywa, skutecznie zmniejsza stan zapalny spowodowany otyłością. 

8. Kakao i gorzka czekolada

Wreszcie masz pyszną opcję walki ze stanem zapalnym. 

Ciemna czekolada  zawiera bogate przeciwutleniacze, które utrzymują zdrowe funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejszają stany zapalne. Za właściwości przeciwzapalne w nim odpowiadają flawanole z gorzkiej czekolady. 

Jeśli musisz wybierać między normalną a ciemną czekoladą, zawsze możesz polegać na gorzkiej czekoladzie ze względu na działanie przeciwzapalne. 

9. Pomidory

Pomidory są bogate w potas , witaminę C i przeciwutleniacz likopen. Wszystkie są lepszymi substancjami przeciwzapalnymi. W szczególności likopen zwalcza substancje prozapalne, które mogą powodować raka. 

Gotowanie pomidorów z oliwą z oliwek pomaga wchłonąć więcej likopenu przez organizm, chroniąc w ten sposób przed stanami zapalnymi. 

10. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwki zajmują czołowe miejsce na liście produktów przeciwzapalnych w diecie śródziemnomorskiej. Oliwki są bogate w tłuszcze jednonasycone i zmniejszają ryzyko chorób serca, raka i innych chorób przewlekłych. 

Oliwki zawierają oleocanthal, silny przeciwutleniacz, często porównywany z lekiem przeciwzapalnym, ibuprofenem. Musisz jednak wybrać oliwki z pierwszego tłoczenia, a nie oliwki rafinowane, aby uzyskać lepsze właściwości przeciwzapalne.

11. Wiśnie

Wreszcie, wiśnie oferują bogate antyoksydanty, takie jak antocyjany i katechiny, które mają silne działanie przeciwzapalne. Dokładniej, cierpkie wiśnie i czereśnie mają na to większe korzyści. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby ustalić wpływ wiśni na stan zapalny. 

Jak szybko zredukować stany zapalne w organizmie?

Jeśli zmagasz się z ciężkim stanem zapalnym, najlepszym źródłem jest zasięgnięcie opinii lekarskiej. Możesz jednak zmniejszyć stan zapalny, ściśle przestrzegając listy żywności przeciwzapalnej i uważnie obserwując, jakich pokarmów zapalnych należy unikać. 

Ograniczenie spożycia pokarmów zapalnych jest równie ważne jak spożywanie pokarmów przeciwzapalnych.

Niektóre typowe pokarmy zapalne, których możesz potrzebować unikać to:

  • Smażone jedzenie
  • Niezdrowe jedzenie
  • Przetworzone mięso
  • Napoje gazowane
  • Żywność z tłuszczami trans
  • Rafinowane węglowodany

Podsumowując

Zapalenie nie jest całkowicie złą rzeczą. Jednak niepożądane stany zapalne ustępują miejsca chorobom przewlekłym. 

Wiele diet zawiera pokarmy, które mają właściwości przeciwzapalne, na przykład dieta śródziemnomorska. Większość z wyżej wymienionych produktów przeciwzapalnych jest łatwo dostępna na naszych lokalnych rynkach. 

Wybór zdrowej diety w odpowiedniej ilości to lekarstwo nie tylko na stany zapalne, ale na wiele innych problemów zdrowotnych.