Oto wszystko, co musisz wiedzieć o diecie Sirt, od nauki, która za nią stoi, po świeże pomysły na przepisy do wypróbowania
Dieta Sirtfood stała się w ostatnich latach tak popularna , jak dieta kapuśniak , dieta 5.2 , dieta 4:3 i dieta Dukana. Ale czy jest to kolejna dieta, która obiecuje zbyt wiele, czy może przestrzeganie planu jedzenia sirtfood naprawdę pomoże ci schudnąć i poczuć się lepiej?
Rozmawialiśmy z ekspertami, aby oddzielić fakty od fikcji i przekazać Ci wszystko, co musisz wiedzieć o diecie Sirtfood.
Co to jest dieta sirt?
Sirtuiny są rodzajem białka, które chroni komórki w naszym ciele przed śmiercią lub stanem zapalnym z powodu choroby, chociaż badania wykazały również, że mogą pomóc regulować metabolizm, zwiększać mięśnie i spalać tłuszcz – stąd nowy znacznik „cudownego jedzenia”.
Co możesz jeść na diecie Sirt?
Nagłówki nagłówków diety Sirt to czerwone wino i ciemna czekolada, ponieważ oba mają wysoką zawartość aktywatorów sirtuiny.
Plan diety Sirtfood koncentruje się na zwiększeniu spożycia zdrowych produktów sirtfood. Należą do nich:
- Jabłka
- Owoce cytrusowe
- czerwone wino
- Gryka
- Orzechy włoskie
- Gorzka czekolada
- Pietruszka
- kapary
- Jagody
- Zielona herbata
- Soja
- Truskawki
- Kurkuma
- Oliwa z oliwek
- czerwona cebula
Co ciekawe, innym topowym jedzeniem typu sirtfood jest kawa, która jest dobrą wiadomością, jeśli masz dość tego, że musisz odstawić kofeinę. Kraje, w których ludzie już spożywają ogromną liczbę sirtfoods, to Japonia i Włochy, które są regularnie zaliczane do najzdrowszych krajów świata.
Czy istnieje plan diety Sirt?
Tak jest.
Tydzień 1:
- Ogranicz spożycie do 1000 kalorii dziennie
- Pij trzy zielone soki sirtfood dziennie
- Jedz jeden bogaty posiłek dziennie.
Tydzień 2:
- Zwiększ spożycie do 1500 kalorii dziennie
- Pij dwa zielone soki sirtfood dziennie
- Jedz dwa posiłki bogate w sirtfood dziennie.
Na dłuższą metę nie ma ustalonego planu. Wszystko sprowadza się do dostosowania stylu życia, aby zawierał jak najwięcej sirtfoods, co powinno sprawić, że poczujesz się zdrowszy i bardziej energiczny.
Kto nie powinien spróbować diety Sirt?
Autor mówi, że nie poleciłby nikomu z cukrzycą spróbować diety. Ponadto dodaje, że może to być trudne, jeśli jesteś bardzo aktywny. Jeśli pójdziesz do przodu, ostrzega, aby spodziewać się efektów ubocznych, takich jak bóle głowy lub światłowstręt w pierwszym etapie tego planu, ponieważ organizm dostosowuje się do niższego spożycia kalorii.
Przepisy na przykładowe dania:
Składniki:
2 duże garście (75g) jarmużu
duża garść (30g) rukoli
bardzo mała garść (5g) pietruszki płaskolistnej
bardzo mała garść (5g) liści lubczyku (opcjonalnie)
2-3 duże łodygi (150g) zielonego selera, łącznie z liśćmi
½ średniego zielonego jabłka
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki zielonej herbaty matcha
Instrukcje:
Wymieszaj zieleninę (jarmuż, rukolę, pietruszkę i lubczyk, jeśli używasz) razem, a następnie wyciśnij z nich sok. Sokowirówki różnią się skutecznością w wyciskaniu soku z warzyw liściastych, więc może być konieczne ponowne wyciśnięcie resztek przed przejściem do innych składników. Celem jest uzyskanie około 50 ml soku z zieleniny.
Teraz wyciśnij sok z selera i jabłka. Możesz obrać cytrynę i włożyć ją do sokowirówki, ale my uważamy, że znacznie łatwiej jest po prostu wycisnąć cytrynę ręcznie do soku. Na tym etapie powinieneś mieć około 250 ml soku, może trochę więcej.Dopiero kiedy sok jest gotowy do podania, dodajesz zieloną herbatę matcha.
Wlewamy niewielką ilość soku do szklanki, następnie dodajemy matchę i energicznie mieszamy widelcem lub łyżeczką. Matchę stosujemy tylko w dwóch pierwszych napojach dnia, ponieważ zawiera umiarkowane ilości kofeiny (taka sama zawartość jak w zwykłej filiżance herbaty). Dla osób nieprzyzwyczajonych do niej, może ona nie pozwalać zasnąć, jeśli jest wypijana do późna.Po rozpuszczeniu matchy dodaj resztę soku.
Ostatecznie zamieszaj i sok jest gotowy do picia. Możesz uzupełnić go zwykłą wodą, w zależności od smaku.
Jeśli chcesz zrobić to hurtowo lub przygotować na noc, po prostu połącz suche składniki i przechowuj je w szczelnym pojemniku. Wszystko co musisz zrobić następnego dnia to dodać truskawki i jogurt i gotowe.
Składniki:
20g płatków gryczanych
10g pączków gryczanych
15g płatków kokosowych lub odsączonego kokosa
40g daktyli Medjool, wyłuskanych i posiekanych
15g orzechów włoskich, posiekanych
10g kakao w kawałkach
100g truskawek, obranych i posiekanych
100g zwykłego jogurtu greckiego (lub wegańskiej alternatywy, takiej jak jogurt sojowy lub kokosowy)
Instrukcje:
Zmiksuj wszystkie powyższe składniki razem (pomiń truskawki i jogurt, jeśli nie podajesz od razu).
Składniki:
120g piersi z kurczaka bez skóry i kości
2 łyżki mielonej kurkumy
sok z ¼ cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
50g jarmużu, posiekany
20g czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
50g kaszy gryczanej
Dla salsy
130g pomidora (około 1)
1 chili, drobno posiekane
1 łyżka kaparów, drobno posiekana
5g pietruszki, drobno posiekanej
Sok z ¼ cytryny
Instrukcje:
Aby zrobić salsę, usuń oko z pomidora i posiekaj go bardzo drobno, uważając, aby zachować jak najwięcej płynu. Wymieszamy z chili, kaparami, pietruszką i sokiem z cytryny. Można wszystko umieścić w blenderze, ale efekt końcowy będzie nieco inny.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Zamarynować pierś z kurczaka w 1 łyżeczce kurkumy, soku z cytryny i odrobinie oleju. Pozostawić na 5-10 minut. Rozgrzać żaroodporną patelnię do gorąca, następnie dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć przez minutę lub tak z każdej strony, aż będzie bladozłoty, a następnie przenieść do piekarnika (umieścić na blasze, jeśli patelnia nie jest żaroodporna) na 8-10 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią i pozostaw na 5 minut, aby odpocząć przed podaniem.
W międzyczasie ugotuj jarmuż na parze przez 5 minut. Podsmaż czerwoną cebulę i imbir na niewielkiej ilości oleju, aż będą miękkie, ale nie zabarwione, a następnie dodaj ugotowany jarmuż i smaż jeszcze przez minutę. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją w opakowaniu z pozostałą łyżeczką kurkumy. Podawać obok kurczaka, warzyw i salsy.
Składniki:
120g orzechów włoskich
30g ciemnej czekolady (85% masy kakaowej), połamanej na kawałki; lub płatki kakaowe
250g daktyli Medjool, pestki
1 łyżka kakao w proszku
1 łyżka mielonej kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
nasiona wyskrobane z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki wody
Instrukcje:
Umieść orzechy włoskie i czekoladę w robocie kuchennym i przetwarzaj, aż uzyskasz drobny proszek.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz wody i mieszaj, aż masa utworzy kulę. Możesz, ale nie musisz dodawać wody w zależności od konsystencji masy – nie chcesz, aby była zbyt lepka.
Używając rąk, uformuj masę w kulki wielkości kęsa i odstaw do lodówki w szczelnym pojemniku na co najmniej 1 godzinę przed spożyciem. Jeśli chcesz, możesz obtoczyć niektóre kulki w dodatkowym kakao lub kokosie, aby uzyskać inny efekt końcowy. W lodówce będą przechowywane do 1 tygodnia.
Składniki:
150g łuskanych surowych krewetek królewskich, pozbawionych skóry
2 łyżki tamari (można użyć sosu sojowego, jeśli nie unikasz glutenu)
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
75g soba (makaron gryczany)
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 chili, drobno posiekane
1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
20g czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
40g selera naciowego, przyciętego i pokrojonego w plasterki
75g zielonej fasolki, posiekanej
50g jarmużu, grubo posiekanego
100ml wywaru z kurczaka
5g lubczyku lub liści selera
Instrukcje:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, następnie gotuj krewetki w 1 łyżeczce tamari i 1 łyżeczce oleju przez 2-3 minuty. Przełożymy krewetki na talerz. Wytrzyj patelnię papierem kuchennym, ponieważ użyjesz jej ponownie.
Gotuj makaron we wrzącej wodzie przez 5-8 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
W międzyczasie podsmaż czosnek, chili i imbir, czerwoną cebulę, seler, fasolę i jarmuż na pozostałym oleju na średnio-wysokim ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez minutę lub dwie, aż warzywa będą ugotowane, ale nadal chrupiące.
Dodać krewetki, makaron i liście lubczyku/cebulki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i podawać.
Składniki:
50g gryki
1 łyżka mielonej kurkumy
80g awokado
65g pomidora
20g czerwonej cebuli
25g daktyli Medjool, pestki
1 łyżka kaparów
30g pietruszki
100g truskawek, obranych z łupin
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
sok z ½ cytryny
30g rukoli
Instrukcje:
Ugotuj kaszę gryczaną z kurkumą zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok do ostygnięcia.
Drobno posiekać awokado, pomidora, czerwoną cebulę, daktyle, kapary i pietruszkę i wymieszać z chłodną kaszą gryczaną. Pokrój truskawki w plasterki i delikatnie wymieszaj z sałatką, dodając oliwę i sok z cytryny. Podawać na posłaniu z rukoli.