Od ponad 2000 lat medycyna chińska zaleca stosowanie imbiru w celu leczenia i zapobiegania wielu problemom zdrowotnym. Wiadomo, że promuje krążenie energii i zwiększa tempo metabolizmu naszego organizmu.
Imbir jest uprawiany jako korzeń i jest elastycznym składnikiem, który można spożywać w napojach (herbata, piwo, ale) lub w gotowaniu. Może być używany do przyprawiania potraw, a nawet jako konserwant żywności. Ale czy znasz korzyści zdrowotne imbiru?
11 zaskakujących zalet imbiru
Oto lista niektórych niesamowitych zalet imbiru, o których możesz nie wiedzieć. Chociaż niektóre z nich są nadal przedmiotem dyskusji, możesz przeprowadzić własne badania, jeśli chcesz użyć imbiru do celów leczniczych.
1. Poprawia krążenie krwi
Wiadomo, że związki znajdujące się w podobnych do imbiru gingeroli i zingeronie pomagają rozgrzać ciało, poprawiając w ten sposób krążenie. Aminokwasy imbirowe pomagają w zwiększeniu krążenia i zmniejszeniu możliwości chorób układu krążenia.
Istnieje również wiele pozytywnych skutków ubocznych poprawy krążenia, które obejmują więcej kluczowych składników odżywczych, minerałów i tlenu w całym ciele oraz promowanie wzrostu komórek i zdrowego funkcjonowania narządów
Pomaga w łagodzeniu bólu . Gingerol, kluczowy związek występujący w imbirze, ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają blokować chemiczną COX-2 wytwarzaną w organizmie, która powoduje uczucie bólu.
Picie herbaty imbirowej jest zalecane dla osób cierpiących na dnę moczanową, chorobę zwyrodnieniową stawów i reumatoidalne zapalenie stawów oraz do stosowania przez sportowców po treningu w celu zapobiegania obrzękom. Dla osób cierpiących na migreny imbir może pomóc, blokując prostaglandyny odpowiedzialne za wywoływanie bólów głowy.
2. Pomaga złagodzić skurcze menstruacyjne
Jedną z korzyści zdrowotnych imbiru jest leczenie objawów związanych z miesiączką: skurczów, zmęczenia i PMS. Herbata imbirowa pomaga rozluźnić mięśnie, zmniejszając w ten sposób skurcze związane z tą porą miesiąca. Kobiety, które często mają obfite lub nieregularne miesiączki, znajdą ulgę dzięki herbacie imbirowej.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym łagodzi również wzdęcia. Badania pokazują, że spożywanie 750-2000 mg proszku imbirowego w ciągu 3-4 dni pomogło złagodzić ból u ponad 600 kobiet.
3. Pomaga zwalczać nudności i dolegliwości przewodu pokarmowego
Imbir jest prawdopodobnie najbardziej znany ze swojej zdolności do łagodzenia nudności lub dolegliwości żołądkowych. Aktywne właściwości, takie jak lotne olejki i związki fenolu, pomagają złagodzić rozstrój żołądka. Kobietom, które cierpią na poranne mdłości, zaleca się również powolne popijanie filiżanki herbaty imbirowej, aby uspokoić żołądek.
Badania naukowe wykazały, że imbir ma 75 procent skuteczności w leczeniu porannych mdłości i grypy żołądkowej.
Ten sam naturalny środek jest przepisywany pacjentom poddawanym chemioterapii i cierpiącym w wyniku tego na nudności. Jeśli cierpisz na chorobę lokomocyjną, wypicie filiżanki herbaty imbirowej przed wyruszeniem w drogę powinno sprawić, że podróż będzie bardziej znośna.
4. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy imbir pomaga zapobiegać przeziębieniom, a gdy zachorujesz, skraca czas trwania choroby. Pomaga szybko rozłożyć toksyny w organizmie, dzięki czemu organizm szybciej się ich pozbywa.
Badania naukowe wykazały, że aby leczyć objawy przeziębienia i grypy u dorosłych, należy zaparzać 2 łyżki świeżo posiekanego lub posiekanego korzenia imbiru w gorącej wodzie dwa do trzech razy dziennie.
Imbir zawiera również chrom, cynk i magnez, wspomagając układ odpornościowy . Nie tylko to, ale ma właściwości antybiotyczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne, które mogą pomóc w zapobieganiu wielu powszechnym dolegliwościom zdrowotnym i infekcjom.
5. Zapobieganie rakowi okrężnicy
Badanie przeprowadzone na University of Minnesota wykazało, że imbir może spowolnić wzrost komórek raka jelita grubego.
Pracując z myszami, które nie mają układu odpornościowego, profesor Ann Bode i jej współpracownicy odkryli wolniejsze tempo wzrostu raka u myszy, którym trzy razy w tygodniu karmiono gingerol – główny aktywny składnik imbiru.
Według Bode roślinom z rodziny imbirowatych przypisuje się właściwości lecznicze i zapobiegawcze, a także wykazują aktywność przeciwnowotworową.
6. Leczenie raka jajnika
Zgodnie z wynikami studium przypadku opublikowanymi przez University of Michigan, proszek imbirowy indukuje śmierć komórek w komórkach raka jajnika. Skutecznie kontroluje stany zapalne, a stany zapalne przyczyniają się do rozwoju komórek raka jajnika. Naukowcy podejrzewają, że imbir powstrzymuje reakcję zapalną, hamując również wzrost komórek rakowych.
Jak donosi dr Jennifer Rhode, ginekolog onkolog z UM Medical School, „w wielu liniach komórkowych raka jajnika odkryliśmy, że imbir wywoływał śmierć komórek w podobnym lub lepszym tempie niż leki chemioterapeutyczne oparte na platynie, zwykle stosowane w leczeniu raka jajnika ”.
7. Pomaga w utracie wagi
Według badań przeprowadzonych przez Narodową Bibliotekę Medyczną imbir odgrywa ważną rolę w promowaniu utraty wagi.
Przegląd literatury przeprowadzony w 2019 roku wykazał również, że imbir ma pozytywny wpływ na utratę wagi. Zdolność imbiru do promowania utraty wagi została powiązana z różnymi mechanizmami, takimi jak jego moc zwiększania liczby spalanych kalorii.
8. Pomaga w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Choroba zwyrodnieniowa stawów to powszechny problem zdrowotny, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. Jest to zwyrodnienie stawów z różnymi objawami, takimi jak sztywność i ból stawów.
Badanie przeprowadzone w 2011 roku wykazało, że połączenie imbiru z cynamonem, mastyksem i olejem sezamowym może zmniejszyć sztywność i ból u osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego.
9. Może obniżyć poziom cukru we krwi
Chociaż jest to nowy obszar badań, różne badania wykazały, że imbir ma silne składniki przeciwcukrzycowe.
Badanie przeprowadzone w 2015 roku na 41 uczestnikach z cukrzycą spożywało codziennie dwa gramy imbiru w proszku. To obniżyło ich poziom cukru we krwi o 12 procent.
10. Poprawia funkcjonowanie mózgu
Przewlekły stan zapalny i stres oksydacyjny mogą sprzyjać procesowi starzenia. Te dwa czynniki są kluczowymi czynnikami choroby Alzheimera i innych dolegliwości związanych z pogorszeniem funkcji poznawczych. Istnieją dowody na to, że imbir wspomaga funkcjonowanie mózgu.
Badanie z 2012 roku wykazało, że codzienne dawki imbiru poprawiły pamięć roboczą i czas reakcji u kobiet w średnim wieku.
11. Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu
Wysoki poziom cholesterolu wiąże się z wysokim ryzykiem chorób serca. Pokarmy, które spożywasz regularnie, mają duży wpływ na poziom cholesterolu.
Badanie z 2018 r. wykazało, że osoby z hiperlipidemią, które codziennie spożywały 5 gramów imbiru w proszku, odnotowały spadek poziomu cholesterolu o 17,4%.
Wniosek
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych imbiru. Od Ciebie zależy, jak to zrobić, niektórzy powiedzą, że 2 łyżki rozdrobnionego imbiru w filiżance 2-3 razy dziennie są idealne, gdy czujesz się źle.
Wiele osób miesza imbir i miód, aby złagodzić przeziębienie i pije go wiele razy dziennie. Oczywiście używa się go do gotowania i cukierków, więc trudno zmierzyć dokładnie, ile należy spożyć.
Ale przy tych wszystkich zaletach i tak łatwo dostępnych, jest to naprawdę coś, czego nie powinniśmy nawet próbować unikać. W rzeczywistości możesz nawet wymieszać go z innymi składnikami, takimi jak zielona herbata.