Kategorie:

Owoce a trawienie: 6 owoców, które mogą być zarówno dobre, jak i złe dla Twojego trawienia

Owoce są zawsze uważane za dobre źródło składników odżywczych i błonnika, aby utrzymać zdrowe trawienie, ale nie wszystkie owoce mają ten sam efekt. Poniżej przedstawiamy sześć popularnych owoców, które spożywamy, starając się zachować zdrową dietę. Tutaj przyjrzymy się dogłębnie, aby zobaczyć, które z nich są naprawdę korzystne, a które nie.

1. Papaja

Papaje są zdrowym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy A, B i C, karoteny, błonnik i inne minerały, takie jak potas, ryboflawina i magnez. Są również niskokaloryczne. Ponieważ zawierają dużo błonnika pokarmowego i wysoką zawartość wody, papaje są bardzo pomocne w łagodzeniu zaparć. Enzymy trawienne obecne w papai, papainie i chymopapainie pomagają rozkładać białka z mięsa, drobiu i ryb oraz powstrzymują ich przemianę w tłuszcz. Aminokwasy zawarte w papai pomagają zapobiegać objawom zespołu jelita drażliwego (IBS) poprzez przyspieszenie trawienia. Jeśli nie możesz znaleźć lub zjeść papai, suplementy z zielonej papai to kolejny wygodny sposób na regularne przyjmowanie papainy, co poprawia trawienie i pozwala uniknąć problemów.

Z drugiej strony papaja może wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób, zwłaszcza tych, które są podatne na ataki alergiczne lub są uczulone na lateks. Według Fundacji George’a Mateljana papaje zawierają chitanazy, które powodują reakcję krzyżową między lateksem a żywnością, która je zawiera. Należy wspomnieć, że lateks zawarty w zielonej papai może powodować poronienie i dlatego jest dużym NIE dla kobiet w ciąży.

Werdykt:  Jeśli nie jesteś alergikiem lub nie jesteś w ciąży, w takim razie śmiało spożywaj tę piękną błogość w kolorze zachodzącego słońca i złagodź zaparcia.

2. Jagody

Jagody to mieszanka dobrych i złych wiadomości, jeśli chodzi o trawienie. Są naturalnie bogatym źródłem błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy, ale wiadomo również, że powodują skurcze żołądka u niektórych osób z powodu przeciążenia błonnikiem lub alergii.

Ponieważ są one tak pełne błonnika, twoje ciało może nie być tak podatne na tak dużą ilość na raz i może je odrzucić, powodując skurcze żołądka i zaburzenia w układzie trawiennym. Większość jagód zawiera pewną ilość fruktozy. Dla niektórych osób fruktoza może powodować trudności w ich wchłanianiu i wywoływać problemy trawienne.

Werdykt: Jagody są dobre, ale zbyt wiele jagód może w rzeczywistości zaszkodzić twojemu systemowi. W tym przypadku kluczem jest umiar. Powoli wprowadzaj do swojej diety pokarmy bogate w błonnik. Ponadto picie dużej ilości wody oprócz przyjmowania pokarmów bogatych w błonnik może zmniejszyć ryzyko i objawy problemów trawiennych.

3. Jabłko

Kto nigdy nie słyszał, że jabłko dziennie trzyma lekarza z dala? Właściwie jabłko dziennie może powstrzymać każdego, jeśli rzucisz nim wystarczająco mocno (poproszę o bęben).

Żarty na bok, jabłka również stoją na tej samej pozycji co jagody. Z jednej strony są dobrym źródłem składników odżywczych i są bogate w błonnik. Z drugiej strony jabłka, które są bogate w błonnik, są w rzeczywistości problematyczne.

Jabłka zawierają rozpuszczalny błonnik zwany pektyną, a skórka jabłka zawiera również nierozpuszczalny błonnik. Jednocześnie jabłka zawierają duże ilości fruktozy. Spożywanie zbyt dużej ilości nierozpuszczalnego błonnika może w rzeczywistości uszkodzić układ trawienny i spowodować zaparcia. Z drugiej strony wysoka zawartość fruktozy może prowadzić do wzdęć, a nawet biegunki.

Werdykt: Zamiast kończyć jedno jabłko po drugim, spróbuj pokroić jedno jabłko dziennie i przekąsić je przez cały dzień jako przekąskę. Pamiętaj też, aby pić dużo wody, aby zrównoważyć spożycie błonnika. Jeśli masz naprawdę problemy z trawieniem, nie przejmuj się jabłkami.

4. Arbuz

Arbuz zawiera około 92 procent wody, stąd nazwa. Ale oprócz tego arbuz zawiera również witaminy, likopen, antyoksydanty i aminokwasy. Jest to dobry owoc, który zapewnia nawodnienie, ale słodycz i wysoka zawartość błonnika również powodują wzdęcia i niestrawność, jeśli są spożywane w dużych ilościach. Nadmierne spożycie likopenu może prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

Werdykt:  Arbuza należy jeść z umiarem. I chociaż nazywa się go arbuzem, bezpieczniej jest również pić z nim wodę, aby upewnić się, że wysoka zawartość błonnika nie powoduje problemów.

5. Smoczy owoc

Więc najwyraźniej smocze owoce nie przypominają, no cóż, smoków. Byłem rozczarowany.

To, co mnie nie zawiodło, to jego dobroczynne właściwości dla Twojego organizmu. Jest nie tylko pomocny w zmniejszaniu problemów trawiennych, ale także promuje wzrost probiotyków w twoim ciele. Zawiera błonnik rozpuszczalny, który jest łatwiej przyswajalny.

Jak dotąd nie zgłoszono żadnych skutków ubocznych smoczego owocu.

Werdykt: Ponieważ jest to egzotyczny owoc, warto wprowadzać go powoli do swojej diety i organizmu. Jest dobrym źródłem błonnika i składników odżywczych oraz pomaga zmniejszyć problemy trawienne. Wypróbuj to! Sam spróbuję.

Poza tym, jak fajnie byłoby powiedzieć, że zjadłeś smoka – nawet jeśli ma on postać owocu. Słodki!

6. Banan

Banany to moje ulubione owoce na wynos. Oprócz wysokiej zawartości potasu, przywraca również elektrolity w organizmie. Pomaga przywrócić normalne funkcjonowanie jelit w przypadku biegunki. Ich zawartość błonnika to odpowiednia ilość, aby pomóc w problemach trawiennych. Pozostają argumenty, które banany są zdrowsze do spożycia, zielone czy w pełni dojrzałe. Chociaż w pełni dojrzałe mają czarne plamy i są gąbczaste, są również lepsze do jedzenia. Ale możesz spróbować powoli wprowadzać zielone do swojej diety i zobaczyć, jak zareaguje Twój organizm.

Werdykt: Podjadanie jednego lub dwóch bananów dziennie jest zalecane dla zdrowej i czystej diety.

Następnym razem, gdy będziesz mieć problemy z trawieniem, spróbuj jednego z tych sześciu owoców. Używaj ich mądrze, a w mgnieniu oka poczujesz się lepiej.