Pieczenie szparagów wydobywa z nich to, co najlepsze. Końcówki stają się trochę chrupiące w piekarniku, co uwielbiam, a smak jest bardziej skoncentrowany niż byłby, gdybyś go ugotował na parze lub podsmażał.
Pieczone szparagi to idealny wiosenny dodatek, zarówno na brunch, jak i na kolację. Jako bonus można je łatwo zrzucić, podczas gdy danie główne gotuje się na kuchence.
Jak przechowywać szparagi?
Po powrocie do domu umieść szparagi w słoiku z grubym dnem lub szklance do picia i dodaj kilka centymetrów wody. Na wierzchu można umieścić plastikową torbę, aby zachować maksymalną świeżość. Następnie przechowuj takie szparagi w lodówce. W ten sposób pozostanie świeży przez kilka dni dłużej!
Jak przygotować szparagi?
Końce szparagów mogą być nieprzyjemnie twarde i zdrewniałe. Aby usunąć te części, ostro zgiąć szparagi w pobliżu podstawy. Szparagi pękną we właściwym miejscu.
Jak upiec szparagi?
Pieczenie szparagów jest bardzo łatwe i szybkie! Po prostu wrzuć przygotowane szparagi lekko skropioną oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Lubię to robić na dużej, obramowanej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, aby ułatwić czyszczenie.
Piecz, aż szparagi będą łatwo przekłute widelcem, który będzie się różnił w zależności od grubości szparagów. Szparagi cienkie jak ołówek, takie jak pokazane tutaj, będą gotowe w ciągu zaledwie 10 minut. Grubsze szparagi potrzebują od 15 do 20 minut. Wszystkie te szczegóły znajdziesz w poniższym przepisie.
Jak doprawić szparagi?
Oto kilka pomysłów na smaki, które uzupełnią Twoje pieczone szparagi. Zachowaj prostotę i wybierz tylko jeden lub dwa..
- Skórka z cytryny i/lub ćwiartki cytryny
- Posyp drobno startym parmezanem
- Mała garść świeżej mięty lub pietruszki, drobno posiekanej
- Lekko posyp płatkami czerwonej papryki
- Prażone pokrojone migdały
PRZEPIS NA SZPARAGI
- 1 duży pęczek świeżych szparagów
- 1 do 2 łyżeczek oliwy z oliwek
- Sól dla smaku
- Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i wyłóż dużą blachę do pieczenia pergaminem, aby ułatwić czyszczenie. Odłamać zdrewniałe końce szparagów (jeśli mocno zgięcie szparagi w pobliżu podstawy, pękną we właściwym miejscu). Odrzuć końce.
- Połóż szparagi na blasze i skrop 1 do 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, tylko tyle, aby lekko pokryć szparagi. Posyp szparagi solą i pieprzem i wymieszaj, aż włócznie zostaną lekko pokryte olejem. Ułóż włócznie w jednej warstwie na patelni.
- Piecz do momentu, aż spód szparagów będzie łatwo przekłuty widelcem. Bardzo cienkie szparagi, takie jak pokazane tutaj, zajmą od 9 do 12 minut, podczas gdy grubsze szparagi zajmą od 15 do 20 minut.
- Upieczone szparagi przełóż na półmisek i dopraw do smaku. Możesz zachować prostotę, wyciskając sok z cytryny lub posypać parmezanem.
- Pieczone szparagi najlepiej podawać świeżo po wyjęciu z piekarnika, ale można je przechowywać w lodówce w temperaturze pokojowej do 1 godziny lub do 4 dni (przed podaniem należy je delikatnie podgrzać).