Kategorie:

Fasolka szparagowa przepis: przepis na maślaną fasolkę szparagową z czosnkiem

Avatar
Opublikowane przez Iza

Przepisy na zieloną fasolę są najlepszymi przystawkami. Gotowanie zajmuje bardzo mało czasu i w zależności od metody, jeszcze mniej czasu na przygotowanie. Ten prosty przepis na smażoną zieloną fasolę to doskonały przykład. Przygotowuje się w zaledwie 5 minut, gotuje w około 10 (w zależności od tego, jak chrupiąca lubisz zielona fasola) i jest gotowa w 15 minut.

Składniki na maślaną fasolkę szparagową z czosnkiem

Odrobina masła, zmielony czosnek i przyprawa cytrynowo-pieprzowa to wszystko, czego potrzebujesz, aby wydobyć ze świeżej zielonej fasoli to, co najlepsze . Jeśli nie masz przyprawy cytrynowo-pieprzowej lub po prostu wolisz smak świeżej cytryny, zastąp ją odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku wraz ze skórką z jednej cytryny i kilkoma łyżeczkami soku z cytryny.

Jak zrobić maślaną fasolkę z czosnkiem?

Poniżej znajdziesz kompletny przepis, ze składnikami i szczegółowymi wskazówkami, ale wszystko sprowadza się do tych prostych kroków:

Gotuj na wolnym ogniu. Umieść przykrojoną fasolkę szparagową na dużej patelni, zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. W przypadku tego przepisu na zieloną fasolę lepiej trochę niedogotować niż rozgotować. Całkowity czas gotowania będzie zależał od wielkości ziaren i tego, jak je lubisz. Aby uzyskać chrupiącą, delikatną fasolę, będziesz potrzebować mniej czasu. Odcedź zieloną fasolkę i włóż ją na patelnię. Ciepło resztkowe będzie nadal gotować zieloną fasolę.
Dodaj masło na rozgrzaną patelnię i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj zmielony czosnek i gotuj przez 1 do 2 minut, upewniając się, że zielona fasolka jest pokryta masłem czosnkowym. Dopraw i podawaj.

Jak szybko przyciąć świeżą zieloną fasolę

Istnieje kilka sposobów na przycinanie zielonej fasoli, od odłamywania końcówek po przycinanie ich pojedynczo nożem do obierania. Jednak wielu domowych kucharzy i szefów kuchni przysięga na metodę, która okazuje się najłatwiejsza. Oto jak szybko przyciąć zieloną fasolę:
Najpierw ułóż zieloną fasolkę na desce do krojenia tak, aby wszystkie końcówki były równe. Możesz albo trzymać je w skupieniu, albo je rozłożyć. Następnie, za pomocą noża szefa kuchni lub noża do obierania, odetnij końcówki tylko jednym plasterkiem. Odwróć fasolę , aby końcówki były bliżej dłoni, którą tniesz, i w razie potrzeby wyrównaj je. Jeszcze raz pokrój zieloną fasolkę jednym ruchem. I tak po prostu gotowe! Jeśli chcesz krótsze zielone fasolki, możesz je ponownie wyrównać i przyciąć na żądaną długość. Aby uzyskać ten przepis na maślaną zieloną fasolkę z czosnkiem, wystarczy przeciąć okrojoną zieloną fasolę na pół .