Jak robimy najlepsze domowe puszyste pankejki. Ten prosty przepis sprawia, że są lekkie i puszyste. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników, które prawdopodobnie masz teraz w swojej kuchni.
Jak zrobić puszyste pankejki
Pożegnaj się z pudełkową mieszanką. Wszystko, czego potrzebujesz do robienia pysznych naleśników, prawdopodobnie znajduje się teraz w Twojej kuchni. Ten przepis jest prosty! Naleśniki nie są zbyt słodkie i lekko pachną wanilią. Są pyszne i łatwo dopasowują się do tego, co masz w swojej kuchni. Zróbmy to!
Składniki
Uwielbiamy proste, niezawodne przepisy, a ten przepis na naleśniki jest właśnie taki. Szybko się to robi i możemy się założyć, że masz wszystko, czego potrzebujesz, aby je teraz zrobić. W tym przepisie prosimy o jajka.
Mąka: Użyj mąki uniwersalnej, mąki pełnoziarnistej lub ich kombinacji. Do naleśników bezglutenowych użyj swojej ulubionej mieszanki mąki bezglutenowej lub spróbuj mąki gryczanej.
Cukier: używamy cukru granulowanego, ale inne cukry, takie jak cukier kokosowy lub cukier brązowy, będą działać w przepisie.
Proszek do pieczenia: to proszek do pieczenia sprawia, że te pankejki są lekkie i puszyste.
Sól: Lubimy używać 1/2 łyżeczki drobnej soli. Ładnie równoważy cukier i wydobywa dużo smaku naleśników. Jeśli używasz masła solonego, rozważ zmniejszenie soli do 1/4 łyżeczki.
Mleko: W tym przepisie sprawdzi się pełne mleko, mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, a nawet mleko odtłuszczone.
Roztopione masło: Nie można w tym celu pobić smaku masła, ale jeśli potrzebujesz opcji na bazie roślin, działa również roztopiony olej kokosowy lub roztopione masło roślinne.
Jedno jajko: Jajko nadaje strukturę, smak i puszystość.
Ekstrakt waniliowy: Wanilia dodaje słodyczy i głębi smaku. Możesz też spróbować innych ekstraktów. Ekstrakt z migdałów byłby całkiem pyszny.
Nasza metoda krok po kroku na najbardziej puszyste pankejki
- Ubij razem suche składniki
- Rozpuść masło i ciepłe mleko
- Wymieszaj mokre składniki razem
- Połącz suche i mokre składniki
- Gotuj na gorącej patelni z masłem
Oto sekret najbardziej puszystych naleśników: Najpierw wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie połącz je tuż przed gotowaniem. Możesz mieszać suche składniki, ile chcesz i zrobić to samo z mokrymi składnikami, ale kiedy obie mieszanki się połączą, użyj lekkiego dotyku. Częstym błędem jest nadmierne mieszanie ciasta — sprawia, że są ciężkie i płaskie, a nie puszyste.
Gdy jesteśmy gotowi do gotowania łączymy obie mieszanki widelcem lub trzepaczką. Lubię mieszać, aż nie widzę już suchych grudek mąki. Mogą jednak pojawić się małe grudki.
Dodaj to, co kochasz. Oto kilka sugestii:
- Do ciasta posyp garść jagód, orzechów lub kawałków czekolady.
- Na mokrym cieście ułożyć kilka cienkich plasterków truskawek lub bananów po dodaniu na patelnię. Następnie odwróć.
- Dodaj skórkę z cytryny lub przyprawy, takie jak cynamon czy gałka muszkatałowa
- Spróbuj zastąpić część uniwersalnej mąki mąką pełnoziarnistą
- Dodaj kilka łyżek siemienia lnianego, płatków owsianych lub zmniejsz cukier.