Kategorie:

Guacamole przepis: jak zrobić najlepsze guacamole?

Avatar
Opublikowane przez Iza

Najlepsze guacamole to prostota: po prostu dojrzałe awokado i garść aromatycznych dodatków. Podawaj go jako dip na następnej imprezie lub nałóż na tacos, aby łatwo ulepszyć kolację.

Guacamole: klasyczne danie meksykańskie

Słowo „guacamole” i dip pochodzą z Meksyku, gdzie awokado jest uprawiane od tysięcy lat. Nazwa pochodzi od dwóch słów azteckiego języka nahuatl — ahuacatl (awokado) i molli (sos).

Składniki na łatwe guacamole

Wszystko, czego naprawdę potrzebujesz do zrobienia guacamole, to dojrzałe awokado i sól . Następnie odrobina soku z limonki lub cytryny — odrobina kwasowości — pomoże zrównoważyć bogactwo awokado. Jeśli chcesz, dodaj posiekaną kolendrę, chili, cebulę i/lub pomidor.

Jak wybrać idealnie dojrzałe awokado?

Trikiem do zrobienia idealnego guacamole jest użycie awokado o odpowiedniej dojrzałości. Niedojrzałe awokado będzie twarde i bez smaku. Zbyt dojrzałe, a smak zniknie.

Sprawdź dojrzałość, delikatnie naciskając zewnętrzną część awokado. Jeśli nie ma dawania, awokado nie jest jeszcze dojrzałe. Jeśli jest trochę podarunku, awokado jest dojrzałe. Jeśli jest dużo podań, awokado może być zbyt dojrzałe i niedobre. W takim przypadku przed użyciem należy najpierw przetestować smak.

Jak pokroić awokado?

Aby pokroić awokado, przeciąć je na pół wzdłuż ostrym nożem kucharskim i odkręcić. Jedna strona będzie miała dół. Aby go usunąć, możesz ostrożnie uderzyć nożem szefa kuchni o pestkę i przekręcić, aby go usunąć (chroniąc rękę ręcznikiem) lub możesz pokroić awokado na ćwiartki i wyjąć pestkę palcami lub łyżką.

Inne sposoby korzystania z Guacamole

Guacamole odgrywa w kuchni rolę nie tylko imprezową. Świetnie nadaje się do nakładania na nachos , a także stanowi doskonały dodatek lub dodatek do enchilady , tacos , grillowanego łososia lub pieczonego w piekarniku kurczaka .

Guacamole świetnie sprawdza się również w produktach spożywczych. Spróbuj wymieszać trochę z kanapką z tuńczykiem lub następną porcją jajek z farszem .

Jak przechowywać Guacamole?

Guacamole najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu. Podobnie jak jabłka, awokado po pocięciu zaczyna się utleniać i brązowieć. To powiedziawszy, kwas w soku z limonki, który dodajesz do guacamole, może spowolnić ten proces. A jeśli odpowiednio przechowujesz guacamole, możesz łatwo zrobić to z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, jeśli przygotowujesz się do przyjęcia.

Sztuką, aby utrzymać zielony guacamole, jest upewnienie się, że powietrze go nie dotyka! Przenieś go do pojemnika, przykryj folią i dociśnij folię , aby wycisnąć wszelkie kieszenie powietrzne. Upewnij się, że każda odsłonięta powierzchnia guacamole dotyka plastikowej folii, a nie powietrza. To ograniczy stopień przyrumienienia do minimum.

W ten sposób możesz przechowywać guacamole w lodówce do trzech dni. Jeśli guacamole przebarwi się, możesz zeskrobać brązowe części i wyrzucić lub wymieszać z resztą guacamole przed podaniem.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej plus więcej do smaku
  • 1 łyżka świeżego soku z limonki lub cytryny
  • 2 do 4 łyżek mielonej czerwonej cebuli lub cienko pokrojonej zielonej cebuli
  • 1 do 2 serrano (lub jalapeño) chili , usunięte łodygi i nasiona, zmielone
  • 2 łyżki kolendry (liście i delikatne łodygi), drobno posiekane
  • Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 dojrzałego pomidora , posiekanego (opcjonalnie)
  • Plastry czerwonej rzodkiewki lub jicamy do przybrania (opcjonalnie)
  • Chipsy tortilla do serwowania

1.Pokrój awokado:

Awokado przekroić na pół. Usuń dół. Natnij wnętrze awokado tępym nożem i wyciągnij miąższ łyżką. (Zobacz Jak pokroić i obrać awokado .) Umieść w misce

2. Zetrzyj miąższ awokado:

Za pomocą widelca z grubsza zetrzyj awokado. (Nie przesadzaj! Guacamole powinno być trochę masywne.)

3. Dodaj pozostałe składniki do smaku:

Posyp solą i sokiem z limonki (lub cytryny). Kwas w soku z limonki zapewni równowagę w bogactwie awokado i pomoże opóźnić brązowienie awokado.

Dodaj posiekaną cebulę, kolendrę, czarny pieprz i chili. Papryczki chili różnią się indywidualnie pod względem ostrości. Więc zacznij od połowy jednej papryczki chili i dodaj więcej do guacamole do pożądanego stopnia ciepła.

Pamiętaj, że wiele z tego robi się dla smaku ze względu na różnorodność świeżych składników. Zacznij od tego przepisu i dostosuj do swojego gustu.

4. Natychmiast podawaj:

Jeśli robisz kilka godzin do przodu, umieść plastikową folię na powierzchni guacamole i dociśnij, aby ją przykryć, aby zapobiec dotarciu do niej powietrza. (Tlen w powietrzu powoduje utlenianie, które zmienia kolor guacamole na brązowy.)

Udekoruj plasterkami czerwonej rzodkiewki lub paskami jigama. Podawaj z wybranymi w sklepie chipsami tortilla lub zrób własne domowe chipsy tortilla .

Przechowuj resztki guacamole w lodówce do 3 dni.

Uwaga: Schładzanie pomidorów szkodzi ich smakowi. Jeśli więc chcesz dodać posiekany pomidor do swojego guacamole, dodaj go tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz