Kategorie:

Idealne naleśniki: 7 wskazówek, jak robić lepsze naleśniki

Avatar
Opublikowane przez k.

Dzięki powtarzaniu można się wiele nauczyć. Oto siedem najlepszych wskazówek, jak za każdym razem przygotować doskonałe naleśniki.

Sprawdź świeżość proszku do pieczenia.

Naleśniki są uwielbiane, ponieważ wymagają tylko kilku podstawowych składników, ale jeśli Twój proszek do pieczenia jest stary lub przeterminowany, w efekcie otrzymasz płaskie naleśniki, a nie lekkie i puszyste. Puszka proszku do pieczenia zużywa się mniej więcej raz w miesiącu, pomiędzy regularnymi porcjami naleśników, gofrów i ciasteczek, ale jeśli regularnie wymieniasz pojemnik, sprawdź datę ważności lub wykonaj ten test, aby upewnić się, że Twój zaczyn jest świeży.

Ubij suche składniki, aby uniknąć dużych grudek.

Czy masz niemiłe wspomnienia z grudkowatymi naleśnikami, ponieważ pakowana mieszanka miała tendencję do zbijania się w grudki i osiadania na dnie? Ponieważ chcesz uniknąć nadmiernego mieszania ciasta po dodaniu składników mokrych do suchych, zrób sobie przysługę i usuń grudki z suchych składników kilkoma ruchami trzepaczki. Oczywiście możesz też przesiać suche składniki, ale komu chce się to robić o 7 rano?

Nie przesadzaj z mieszaniem.

Niektóre grudki w cieście są w porządku, i ogólnie rzecz biorąc, lepiej jest mieć kilka małych grudek niż sztywne, lepkie ciasto, które będzie gumowate po usmażeniu. Jeśli ubijesz suche składniki przed dodaniem mokrych, powinieneś być w stanie delikatnie połączyć je ze sobą kilkoma zręcznymi ruchami łyżki. Odpoczynek ciasta pozwoli pozbyć się wszelkich małych grudek.

Odłóż ciasto.

Wymieszaj ciasto naleśnikowe, zanim zrobisz cokolwiek innego (przed uruchomieniem ekspresu do kawy lub usmażeniem bekonu!), a następnie odstaw je na co najmniej 15 minut (najlepiej 30), zanim rozgrzejesz patelnię i zaczniesz naleśniki. W tym czasie mąka wchłania płyn, dzięki czemu niektóre z uporczywych grudek mogą się same pozbyć.

Używaj dużej patelni lub, jeszcze lepiej, rusztu.

Szeroka powierzchnia umożliwia jednoczesne przygotowanie trzech naleśników wielkości srebrnego dolara, a przy tym zachowuje dość równomierne ciepło bez względu na rodzaj używanej płyty kuchennej. Kup patelnię elektryczną, a przekonasz się, że jest to zupełnie nowy sposób przyrządzania naleśników. Możesz zrobić sześć naleśników naraz, a każdy z nich będzie idealnie złoty.

Wycieraj patelnię między kolejnymi partiami.

Jedyny problem ze smażeniem naleśników na maśle polega na tym, że masło w końcu przypali się na patelni. Aby uniknąć nieprzyjemnego smaku lub przypalonych kawałków, wystarczy wytrzeć patelnię do czysta i dodać odrobinę więcej masła między kolejnymi partiami.

Zwróć uwagę!

To najprostsza wskazówka, jak przygotować lepsze naleśniki: Poświęć 20 minut na przygotowanie naleśników na patelni i naprawdę zwracaj uwagę na to, jak się smażą. Czy nie brązowieją zbyt szybko? Zmniejsz nieco ogień i ostudź patelnię przez minutę przed następną partią. Trochę lub bardzo się przywierają? Dodaj więcej masła lub oleju. Odwróć naleśniki, gdy na surowej stronie pojawi się kilka przyzwoitej wielkości pęcherzyków powietrza, a brzegi zaczną wysychać.

Dodaj komentarz