Pad Thai to tajskie danie smażone na patelni z delikatnym makaronem ryżowym, gotowanymi krewetkami, chrupiącymi, ciepłymi orzeszkami ziemnymi, jajecznicą i kiełkami fasoli zmieszanymi razem z kremowym słodko-pikantnym sosem. To ulubiona tajska potrawa dla wielu osób!
Jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze robi wrażenie, jak dobrze smakuje i wygląda, gdy jest podawany przy stole. Składniki są proste w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu! Możesz zrobić niesamowity Pad Thai o jakości restauracyjnej w domu, w mniej niż 30 minut!
Co to jest Pad Thai?
Pad Thai to tajskie danie smażone na patelni z makaronem ryżowym, krewetkami, kurczakiem lub tofu, orzeszkami ziemnymi, jajecznicą i kiełkami fasoli. Składniki są smażone razem w woku i wrzucane w pyszny sos pad thai.
Tradycyjne przepisy na pad Thai wymagają pasty z tamaryndowca, ale ponieważ nie można jej łatwo znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym, możesz ominąć ten krok.
Jeśli jednak chcesz użyć pasty z tamaryndowca, aby sos był autentyczny, zastąp około 2 łyżkami octu ryżowego w tym przepisie.
Jak zrobić Pad Thai? Przepis
Ten Pad Thai jest pełen świeżych składników i prostego domowego sosu Pad Thai, który pokochasz.
- Ugotuj lub namocz makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż zmiękną.
- Przygotuj sos Pad Thai, łącząc sos rybny, sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier, sriracha i masło orzechowe.
- Podsmaż kurczaka, krewetki, tofu, paprykę i jajecznicę.
- Dodaj makaron, sos i kiełki fasoli na patelnię i wymieszaj wszystko, aby połączyć. Na wierzch dodaj orzeszki arachidowe, zieloną cebulkę, kolendrę i limonki.
Czego potrzebujesz, aby zrobić Pad Thai
Wygląda na dużo składników, ale niech Cię to nie przeraża! Większość składników będziesz mieć pod ręką i będzie gotowa do użycia w ciągu kilku minut. Nie trzeba przygotowywać, wystarczy zrzucić wszystko razem, aby zrobić jeden imponujący posiłek.
- Makaron ryżowy – najlepszy jest płaski makaron, ale dowolna szerokość też się sprawdzi.
- Olej – będziesz potrzebować łagodnego oleju, takiego jak oliwa z oliwek, olej z awokado, olej arachidowy, olej kokosowy.
- Dodany czosnek wzmocniony smak.
- Krewetki – niegotowane, małe, z ogonem lub bez. Możesz również zastąpić paski kurczaka lub wołowiny.
- Jajka – ubite i zamieszane razem.
- Kiełki fasoli – to klasyczne azjatyckie warzywo. Możesz również dodać do niego rozdrobnioną marchewkę.
- Czerwona papryka – dobrze komponuje się z azjatyckim daniem.
- Zielona cebula – trochę pikantności, chrupkości i koloru.
- Pokruszone orzeszki ziemne- podkreśla chrupiącą konsystencję w pad Thai.
- Limonki – dodatkowy akcent!
- Dekoracja z posiekanej świeżej kolendry, która wydobywa kolor i smak.
Robienie sosu do Pad Thai
Możesz zrobić ten sos tak słodki i pikantny, jak wolisz! Te składniki mogą przydać Ci się do utworzenia własnego, autorskiego sosu:
- Sos rybny – nie chcesz pominąć tego sosu rybnego. To główny składnik.
- Sos sojowy – lekki sos sojowy lub niskosodowy nie mają tego dodanego słonego smaku.
- Cukier brązowy- dodaje słodko-pikantny smak.
- Ocet ryżowy – ma wyraźny smak, często opisywany jako bogaty, orzechowy i lekko słodki.
- Sriracha- trochę ciepła. Używaj mało lub dużo, w zależności od preferencji ostrości.
- Masło orzechowe – kremowe masło orzechowe najlepiej nadaje się do tego gładkiego smaku.
Inne odmiany Pad Thai
Zawsze fajnie jest mieszać i łączyć różne odmiany Pad Thai. Możliwości są nieograniczone!
- Białko: używaj innych rodzajów białka, takich jak kurczak, wołowina, wieprzowina, a nawet łosoś. Aby było bezmięsne dodaj tofu!
- Warzywa: do smaku dodajemy rozdrobnioną marchewkę, groszek, brokuły, cebulę i pieczarki.
- Makaron: zoodles dobrze pasuje do tego przepisu Pad Thai lub bardziej płaskiego makaronu do nasączenia sosu.
- Masło orzechowe: dodaj dodatkowo 1 do 2 łyżek masła orzechowego, aby uzyskać smak i kremowy sos.
- Słodsze: brązowy cukier będzie twoim najlepszym przyjacielem. Dodaj jeszcze 1 do 2 łyżek stołowych, aby uzyskać słodki sos.
- Pikantniejsze: posyp płatkami czerwonej papryki lub dodaj więcej sosu sriracha w zależności od preferowanego ciepła.