Przepis na babeczki: przepis na pyszne i bardzo szybkie babeczki

Co może być ładniejszego niż ciepłe babeczki w serwetce na porannym stole śniadaniowym? I są tak szybkie i łatwe w wykonaniu, zwłaszcza że składniki są tylko lekko wymieszane, a nie ubite na gładko.

Składniki

Na 12 babeczek

-2 szklanki mąki

-1 łyżka proszku do pieczenia

-½ łyżeczki soli

-2 łyżki cukru

-1 jajko, lekko ubite

-1 szklanka mleka

-¼ szklanki roztopionego masła

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Patelnie do muffinek z masłem. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj jajko, mleko i masło, mieszając tylko do zwilżenia mąki; ciasto nie powinno być gładkie. Włóż łyżkę do foremek do muffinek, wypełniając każdą filiżankę w około dwóch trzecich. Piec przez około 20 do 25 minut każdy.

Jagodowe babeczki

Użyj ½ szklanki cukru. Odłóż ¼ szklanki mąki, posyp nią 1 szklankę jagód i wymieszaj je na końcu.

Babeczki Pecan

Użyj ¼ szklanki cukru. Dodaj ½ szklanki posiekanych orzechów pekan do ciasta. Po napełnieniu kubków posyp cukrem, cynamonem i większą ilością posiekanych orzechów.

Babeczki pełnoziarniste

Użyj ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej i 1 szklanki mąki białej.

Babeczki Daktylowe lub Z Rodzynkami

Dodaj ½ szklanki posiekanych daktyli lub ⅓ szklanki rodzynek do ciasta.

Babeczki Z Boczkiem

Do ciasta dodać 3 paski bekonu, smażonego chrupiącego i pokruszonego.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz