Szakszuka to prosty, zdrowy przepis na śniadanie. To połączenie duszonych pomidorów, cebuli, czosnku, przypraw i delikatnie ugotowanych jajek . Jest odżywczy, sycący i jeden przepis, który gwarantuję, że zrobisz raz za razem.
Czym jest szakszuka?
Szakszuka to klasyczne danie północnoafrykańskie i bliskowschodnie, które je się na śniadanie lub dowolny posiłek dnia. Jest zrobiony z prostych, zdrowych składników i jest wegetariański. Szakszuka dosłownie oznacza „mieszankę”, a tradycyjna wersja wykorzystuje pomidory, cebulę i przyprawy jako bazę, a na wierzchu jajka w koszulce.
Dziś można znaleźć wiele odmian szakszuki. Możesz również dodać fetę lub ser kozi i dostosować go do swoich upodobań. Możliwości są nieskończone.
Czy szakszuka jest pikantna?
Przyprawy szakszuki mogą się różnić, ale najczęściej znajdziesz paprykę, kminek i chili w proszku, a także świeży czosnek. Raczej jest to aromatyczne pikantne, a nie pikantne. Chociaż zawsze możesz dodać pieprz cayenne, jeśli chcesz go podgrzać.
Jak zrobić szakszuke?
Naprawdę łatwo jest zrobić szakszukę, zwłaszcza jeśli używa się pomidorów z puszki (choć zawsze można też użyć świeżych pomidorów). Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i dodać do patelni z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu. Mieszaj warzywa przez około 5 minut lub do momentu, gdy cebula stanie się przezroczysta.
Następnie dodaj czosnek i przyprawy i mieszaj przez kolejną minutę, aż będą ładne i pachnące. Wlej puszkę całych obranych pomidorów i użyj łopatki, aby rozdrobnić pomidory na mniejsze kawałki. Gdy cała mieszanka lekko się zagotuje, możesz rozbić jajka na wierzchu.
Użyj łopatki, aby zrobić małe otwory na jajka, a następnie wbij jajko do każdego otworu. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 5-8 minut, aż jajka będą gotowe.
Przed podaniem dopraw jajka solą i dużą ilością świeżo posiekanej natki pietruszki i kolendry.