Tiramisu przepis: łatwy i szybki przepis na tiramisu

Ten przepis na tiramisu pokazuje, jak zrobić w domu klasyczny włoski deser warstwowy z biszkoptami nasączonymi kawą o smaku rumu, kremowym kremem z mascarpone i bitą śmietaną. Wierzch tego tiramisu jest posypany proszkiem kakaowym, aby uzyskać imponujący deser bez pieczenia.

Klasyczne tiramisu, z nieodpartym kawowym smakiem i lekko słodzonym mascarpone, nigdy nie wyjdzie z mody. Ten przepis na tiramisu to deser bez pieczenia, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 

Co to jest tiramisu? 

Tiramisu to deser o smaku kawy, który składa się z warstw domowej bitej śmietany, nadzienia mascarpone wzbogaconego żółtkiem i nasączonych kawą biszkoptów. 

Czy Tiramisu ma alkohol?

Tiramisu zwykle zawiera alkohol. Tradycyjnym wyborem jest wino, ale ten przepis wymaga mieszanki mocnej kawy i rumu. Jeśli wolisz nie używać alkoholu, po prostu go pomiń. Z samą kawą nadal będzie pyszna (tylko upewnij się, że kawa jest bardzo mocna). 

Składniki tiramisu

Oto, czego potrzebujesz, aby przygotować ten najlepiej oceniany przepis na tiramisu: 

  • Żółtka
    żółtka jaj są niezbędne do uzyskania gęstego, bogatego, aksamitnie gładkiego nadzienia. Chociaż niektóre tradycyjne przepisy wykorzystują surowe jajka, ten nie – surowe jajka niosą ze sobą ryzyko chorób przenoszonych przez żywność. 
  • Cukier
    biały gotuje się z żółtkami i łączy się z mascarpone, tworząc słodkie, kremowe nadzienie. 
  • Mleko  
    pełne lekko rozrzedza gęste nadzienie, nadając mu konsystencję smarowną. 
  • Śmietana
    Ubijaj śmietankę, aż uformują się sztywne szczyty, aby uzyskać bitą śmietanę, której nie można się oprzeć. 
  • Ekstrakt z wanilii
    i wanilii dodaje subtelnego smaku domowej bitej śmietanie. 
  • Mascarpone
    Mascarpone, kremowy włoski ser o gładkiej konsystencji i świeżym smaku, to kluczowy składnik klasycznego tiramisu. 
  • Kawowe
    Ladyfingery są nasączone mocną, wzbogaconą kawą — to właśnie nadaje tiramisu charakterystyczny smak. 
  • Rum
    Rum służy do wzbogacania kawy, która będzie skropiona biszkoptami. Niektórzy członkowie społeczności Allrecipes twierdzą, że wolą Kahlua. 
  • Ladyfingers
    Ladyfingers to małe biszkopty w kształcie grubych palców. Jeśli nie możesz znaleźć biszkoptów w swoim sklepie spożywczym, możesz użyć babki pokrojonej w paski. 
  • Kakao w proszku
    Wykończ ten dekadencki deser obficie posypanym kakao w proszku. 

Jak zrobić tiramisu?

Gotowy na najlepsze tiramisu swojego życia? Poniżej znajdziesz pełny przepis, ale oto czego możesz się spodziewać, przygotowując ten klasyczny przepis na tiramisu:

1. Zrób nadzienie

Ugotuj żółtka, cukier i mleko, aż lekko zgęstnieją. Lekko ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce na około godzinę. Gdy nadzienie całkowicie się schłodzi, wymieszaj z serkiem mascarpone. 

2. Zrób bitą śmietanę

Śmietankę ubić z ekstraktem waniliowym na sztywną pianę. 

3. Namocz biszkopty

Połącz kawę i rum w małej misce. Zalej mieszanką biszkopty, które zostały wzdłużnie podzielone na pół. 

4. Złóż Tiramisu

Dno naczynia do pieczenia wyłożyć namoczonymi biszkoptami. Na biszkopty rozsmarować połowę masy z mascarpone, a następnie połowę bitej śmietany. Powtórz w tej samej kolejności. Posyp kakao w proszku. 

Jak przechowywać tiramisu

Tiramisu podaje się schłodzone, więc deser (a także wszelkie resztki) należy natychmiast schłodzić w lodówce. Przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do czterech dni. 

Czy możesz zamrozić tiramisu?

Tak, absolutnie można zamrozić tiramisu. Tiramisu owinąć warstwą folii plastikowej, a następnie folią aluminiową. Zamrażaj do trzech miesięcy. Rozmrozić w lodówce przez noc.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz